Computer Office Application Question and Answer PDF

বাংলাদেশ কারিগরি শিক্ষা বোর্ড কর্তৃক ৩ মাস ও ৬ মাস মেয়াদী Computer Office Application English Question and Answer এখানে উল্লেখ করা হয়েছে। এছাড়াও নিচের লিংকগুলো থেকে অন্যান্য বিষয়গুলো জানা জাবে।

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
  1. Computer Office Application English Question and Answer – ১১০ টি।
  2.  শূন্যস্থান পূরন – ২২০ টি।
  3. সত্য ও মিথ্যা নির্ণয় – ২৪১ টি।
  4. সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর- ২৩৬টি।
  5.  সঠিক উত্তর (অবজেকটিভ) – ৩০২ টি।

Answer The Following Question In English:

1. What is your grandfather’s name?

Ans: Mohammad Jamsed Shikder

2. Where were you born?

Ans: I was born in Dhaka

3. Do you know How to swim?

Ans: Yes, I know how to swim.

4. Who is your best friend?

Ans: X is  my best friend

5. Where do you live?

Ans: I live in Gazipur

6. Which trade do you read in?

Ans: I read in computer trade

7. Who is the prime minister of Bangladesh?

Ans: Sheikh Hasina

8. What is the staple food of Bangladesh?

Ans: Rice

9. How old are you?

Ans: I am 18 years old.

10. What is the capital of Bangladesh?

Ans: Dhaka is the capital of Bangladesh.

11. Write down the name of you institute in English?

Ans: The name of my institute is Golden way institute.

12. What is your favorite food?

Ans: Meat/ Beef is my favorite food.

13. What do you do after training?

Ans: I will work in a factory after training.

14. What does your friend look like?

Ans: He looks so smart and innocent

15. What do you do to stay healthy?

Ans: I take a balanced diet to stay healthy

16. What is your favorite hobby?

Ans: My favorite hobby is gardening

17. What is the full meaning of W.W. W?

Ans: World Wide web

18. How many brothers and sisters do you have?

Ans: I have only one sister but no brother.

19. What is your favorite sport?

Ans: My favorite sport is cricket

20. What is the full meaning of A.C?

Ans: Alternative Current

21. What is the meant by memory of Computers?

Ans: A device in which data is stored is called the memory of computers

22. How many parts does a hammer have?

Ans: Two parts

23. What does your friend do?

Ans: He works in a garment factory

24. What is your mother?

Ans: My mother is a housewife.

25. What do you like doing in your free time?

Ans: I like watching television in my free time.

26. What is your favorite hobby?

Ans: My favorite hobby is gardening

27. What do you do stay healthy?

Ans: I take a balanced diet to stay healthy.

28. Which trade to you read in?

Ans: I read in Refrigeration

29. What is the full meaning of HDD?

Ans: Hard disk

30. How many parts does a hammer have?

Ans: Two parts

31. What is your favorite sport?

Ans: My favorite sport is cricket

32. When do you get up from bed?

Ans: I get up from bed early in the morning

33. What is your favorite food?

Ans: Beef is my favorite food.

34. What does your friend like?

Ans: He looks smart and active

35. What is the functions of a memory?

Ans: preserving data

Computer Office Application Translate into English

1. সূর্য় পূর্ব দিকে উঠে এবং পশ্চিম দিকে অস্ত যায়।

উত্তর: The sun rises in the east and sets in the west.

2. আমরা আমাদের দেশকে ভালোবাসি।

উত্তর: We love our country

3. আমার বাবা একজন গরিব কৃষক

Ans: My father is a poor farmer.

4. রহিম রোজ স্কুলে যায় এবং করিম ঘুমায়

Ans: Rahim goes to school regularly and karim sleeps

5. মুষলধারে বৃষ্টি হচ্ছে

Ans: It is raining cats and dogs.

6. বাদল ও কাজল দুই ভাই্

Ans: Badal and kazal  are two Broters.

7. সে প্রতিদিন বিকারে ফুটবল খেলে।

Ans: He plays football every afternoon.

8. ঢাকা বুড়িগঙ্গা নদীর তীরে অবস্থিত।

Ans: Dhaka stands by the Buriganga.

9. তুমি কি কখনো চট্টগ্রাম গিয়েছ?

Ans: Have you ever been to Chittagong?

10. চাঁদ পৃথিবীর চার দিকে ঘুরে।

Ans: The moon moves around the earth.

11.সে তিন দিন থেকে জ্বরে ভুগছে।

Ans: He has been suffering from fever for three day

12. আমি এই মাত্র এসেছি।

Ans: I have come just now.

13. আমার মা আমাকে খুব ভালোবাসেন।

Ans: My mother loves me very much.

14. তুমি কি অসুস্থ?

Ans: Are you ill?

15. ঢাকা বাংলাদেশের রাজধানী

Ans: Dhaka is the capital of Bangladesh

16. আমার একটি পোষা বিড়াল আছে।

Ans: I have a pet cat

17. আমার মা একজন গৃহিণী

Ans: My mother is a housewife

18. সে গত বৃহস্পতিবার থেকে জ্বরে ভুগছে।

Ans: He has been suffering fromfever since Thursday last.

19. বৃষ্টি হচ্ছে।

Ans: It’s raining

20. বাদশা গতকাল বাড়ি গেল।

Ans: Badsha went home yesterday.

21. রহিমের বাবা একজন দক্ষ কারিগর।

Ans:  Rahim’s father is a skilled technician

22. একঘন্টা যাবৎ মুষল ধারে বৃষ্টি হচ্ছে?

Ans: It has been raining cats and dogs for one hour

23. বাংলাদেশ আমার মাতৃভূমি।

Ans: Bangladesh is our motherland

24. দেশপ্রেম মহৎগুণ।

Ans: Patriotism is a great virtue

25. বাংলাদেশ একটি মধ্যম আয়ের দেশ।

Ans: Bangladesh is a country of middle income

26. তুমি কি কখনও চট্টগ্রামে গিয়েছে?

Ans: Have you ever been to chittagong

27. সে প্রতিদিনি বিকালে ফুটবল খেলে।

Ans: He plays football every afternoon.

28. বাদল ও কাজল দুই ভাই।

Ans: Badal and Kazal are two brothers

29. এক ঘন্টা যাবৎ মুষলধারে বৃষ্টি হচ্ছে।

Ans: It has been raining cats and dogs for one hour

30. রহিম রোজ স্কুল যায় এবং করিম ঘুমায়।

Ans: Rahim goes to school regularly but karim

31. আমার বাবা একজন কৃষক।

Ans: My father is a farmer

32. আমাকে একটি কমলা দাও।

Ans: Give me an orange

33. আমি একজন দক্ষ কারিগর হব।

Ans: I will be an skilled technician

34. আমি কারিগরি বিষয়ে পড়ব।

Ans: I will study in technical education

35. আমার বাবা একজন দক্ষ কারিগর।

Ans: My father is an expert technician

36. ছাত্রদের প্রতিদিন ক্লাস করা উচিত।

Ans: Students should attend the class everyday

37. তুমি কি চাও?

Ans: What do you want?

38. শোভা বাড়ি আছে।

Ans: Shova is at home

39. আমি মার্চেন্ডাইজিং ট্রেডের একজন ছাত্র।

Ans: I am a student of Merchanding Trade

40. আমি বাড়ি যাব।

Ans: I will go home

Fill in the gaps using appropriate word/ words:

1. Rahim is ………….. university student. (a/ an/ the)

Ans:a

2. It ten o’clock………… my watch. ( in/ on/ by)

Ans: by

3. Parul and Bukul ……….. Friends . ( is/ am/ are)

Ans: are

4. Bangladesh ……………. many small rivers (have/ has)

Ans: has

5. Salim made the journey…….. boat. ( to/ by/ on)

Ans: by

6. He is …………. One eyed man ( a/ an/ the)

Ans: a

7. He is………. Best boy in the class. ( a/ an/ the)

Ans: the

8. Has she ………… milk? ( drink/ drank/ drunk)

Ans: drunk

9. They ………….  Playing football. ( is/ am/ are)

Ans: are

10. Put ………… the lamp ( off/ out)

Ans: out

11. I am too ………… to walk. ( Weak/ tight/ quiest)

Ans: Weak

12. I will be …………. Technician( an/ the/ a)

Ans: a

13. Teaching is ……….. Profession.( noble/ good/ honest)

Ans: noble

14. The birds are sitting …….. wall ( on/ to/ up)

Ans: on

15. He goes ……… school everyday. ( on/ to/ up)

Ans: to

16. My father is …………. Than your father.( funny/ funnier/ Funniest)

Ans: funnier

17. Steel is made ……….. iron.

Ans: of

18. The birds are sitting ……… wall

Ans: noble

19. Teaching is a ……….. profession (noble/ good/ honest.)

Ans: on

20. Salim made the journey ………… boat ( to/ by/ on)

Ans: by

21. I would like ………… appear the final examination

Ans: to

22. You ………. Do it easily.

Ans: can

23. Put……….. the lamp. ( off/ out)

Ans: out

24. Bangladesh ………. Many rivers ( has/ have)

Ans: has

25. He is……….. one-eyed man. ( a/ an/ the)

Ans: a

26. You have to do well to get merchandising …… training instate.

Ans: to

27. I do feel. ……… you, honestly.

Ans: for

28. she was lying ……….. my bed.

Ans: on

29. Screwdriver is an …….. useful tool

Ans: a

30. Television is an …………………appliance.

Ans: automatic

31. OhM is the unit of …………..

Ans: resistance

32. Don’t shut ………… window

Ans: down

33. I am ……….. the board of studies.

Ans: In

34. Does’t …………

Ans: he make a noise?

35. Don’t …………

Ans: You like tea?

 

উক্ত বিষয়গুলি পিডিএফ হিসেবে ডাউনলোড করতে নিচে ক্লিক করুন।

English Question and Answer